Réserver
Je réserve
Du
Au
  Voir la vidéo du camping

Wat te bezoeken in Dax?

Profiteer van uw campingvakantie in de Landes om Dax te bezoeken. Dax, een kuuroord dat al sinds de oudheid bekend is, beroemd om zijn thermale baden, zijn Gallo-Romeinse erfgoed, zijn arena en zijn féria, blijft zijn bezoekers verbazen. Wat is er te doen in Dax? Hier zijn de must-sees in de "Stad van Wateren"!

Wat te bezoeken in Dax?

Een stad bekend sinds de Oudheid

Dax, op 40 km van de camping Eurosol, is een oude Romeinse stad met een geschiedenis van tweeduizend jaar. De oude hoofdstad van Chalosse weet stijlen, tijdperken en culturele invloeden te vermengen: de Gallo-Romeinse stadsmuren, de gebouwen uit de 17e en 18e eeuw, de Art Deco gebouwen, de Andalusisch geïnspireerde arena of de street-art fresco's in de binnenstad geven een uniek karakter aan het kuuroord.

De juwelen van Dax's erfenis

Dax is een van de oudste steden van de Landes, gesticht door de Romeinen rond de 1ste eeuw na Christus onder de naam Aquæ Tarbellicæ. Dax wordt een stad van kunst en geschiedenis genoemd en herbergt een belangrijk Gallo-Romeins erfgoed. Te beginnen met de stadsmuren, gebouwd in de 4e eeuw. Oorspronkelijk 8 tot 10 meter hoog, omsloten zij het hart van de stad en werden geflankeerd door 38 wachttorens. De meest zichtbare Gallo-Romeinse afdruk bevindt zich aan de kant van de Place Saint-Pierre en het park Théodore Denis, dat langs de rivier naar de arena loopt.

Breng ook een bezoek aan de archeologische crypte, een schat "verborgen" in de ingewanden van Dax. Dit zijn de overblijfselen van een Gallo-Romeinse burgerbasiliek uit de 1e of 2e eeuw na Christus. Een geheim bezoek dat moet worden aangevuld met dat van het Borda Museum, gewijd aan de archeologie en de geschiedenis van Dax. Dax heeft ook een opmerkelijk religieus erfgoed. De kathedraal Notre-Dame en de prachtige Poort van de Apostelen; de kerk Saint-Vincent-de-Xaintes die een prachtig mozaïek uit de 5e eeuw bevat.

Vervolgens gaan we terug in de tijd naar de jaren 1920 om de Art Deco monumenten te ontdekken die de oevers van de Adour sieren: de Thermen van Jean Nouvel, het Splendid Hotel en het Atrium theater nemen de bezoekers mee terug naar de Roaring Twenties.

De arena van Dax

De arena van Dax, gebouwd in 1913 door de architect Pomade, is een van de belangrijkste in de Landes. De Andalusische stijl doet denken aan de grote pleinen van Zuid-Spanje (Sevilla, Córdoba, Granada...). De arena biedt plaats aan 8.000 toeschouwers die komen kijken naar stierengevechten, Landes-races en andere traditionele stierengevechten.

De arena kan het hele jaar door worden bezocht. Dit is een gelegenheid om de route van de stierenvechters "backstage" te ontdekken, de patio van de caballos of de kapel waar de stierenvechters mediteren voordat ze de ring ingaan. Verderop zijn de standbeelden van de Toro een echo van de arena van Dax en de stierengevechten, een traditie die al eeuwenlang in Dax verankerd is.

De Fontaine Chaude: symbool van het kuuroord

Dax is de belangrijkste kuuroordbestemming in Frankrijk met bijna 60.000 bezoekers per jaar, en dankt zijn reputatie aan zijn natuurlijk warme thermale water. In het centrum van de stad, aan de voet van de thermen van Sarrailh, is de hete fontein - of de bron van La Nèhe - het symbool van de thermen van Dax... en een echte toeristische trekpleister. En niet voor niets: het heilzame water gutst hier uit bij 64 graden! Dit thermale water, vermengd met de algen die zich aan de oppervlakte vormen en het slib van de Adour, wordt gebruikt om de beroemde modder van Dax, Peloid genaamd, te maken. Deze thermale modder, die al bij de Romeinen bekend was om zijn therapeutische werking, wordt gebruikt in de reumatologie en de flebologie, met name bij de behandeling van artritis.

foto@ Ad Vitam (la Fontaine chaude, Dax)

mardi 07/09/2021 - 17:00:00
Cet article vous a plu ? Partagez-le !
 
 

Découvrez notre gamme d’hébergements :