Réserver
Je réserve
Du
Au
  Voir la vidéo du camping

Surfen, rugby, Landes race... tradities die de tand des tijds doorstaan

Het departement Landes is een streek die rijk is aan tradities en die de geschiedenis, de gebruiken en de ziel van de Gasconse cultuur weerspiegelt. Deze tradities zijn verankerd in het dagelijkse leven van de Landes bevolking en maken integraal deel uit van hun culturele identiteit. Hier zijn vier van de meest emblematische van de Landes.

Rugby, een sportieve traditie met wortels in de Landes

Als symbool van broederschap en vitaliteit is rugby een zeer populaire sport in het departement Landes, en in het zuidwesten in het algemeen. De ovale bal deed zijn intrede in Frankrijk in het begin van de jaren 1870, dankzij de Britten. Rugby werd de koning van de sporten in de Landes. Talrijke teams hebben deelgenomen aan nationale en internationale wedstrijden, met een rijk palmares. Van bijzonder belang zijn het Stade Montois Rugby van Mont-de-Marsan en de in 1904 opgerichte Union Sportive Dax Rugby Landes. Elke wedstrijd van de "coqs landais" wordt gevolgd door duizenden gepassioneerde supporters.

De Zilverkust, de bakermat van het surfen in Europa

Surfen kwam voor het eerst voor in Frankrijk in de jaren 1950, toen Amerikaanse surfers op vakantie kwamen naar Biarritz. Het surfen won snel aan populariteit in de Landes en Baskenland, en werd later door veel jongeren in het zuidwesten overgenomen. Veel Franse professionele surfers zijn begonnen op de stranden van de Landes. Aan de Côte d'Argent vinden regelmatig internationale surfwedstrijden plaats, zoals de Quiksilver Pro France en de Roxy Pro France. Enkele van de bekendste plekken in de Landes zijn Hossegor, Seignosse en Capbreton. Veel surfscholen bieden beginnerscursussen en cursussen voor gevorderden aan voor wie zijn techniek op de golven van de Landes wil verbeteren.

Landes koe races, een voorouderlijk gebruik

In de Landes is de koeienrace een voorouderlijke traditie, die in een document uit de 13e eeuw wordt vermeld. Tegenwoordig is het een niet te missen evenement op dorpsfeesten. Bijna 400 wedstrijden in de Landes vinden in de zomer plaats in de arena's van Dax, Mont-de-Marsan, Hagetmau, Mimizan, Vieux-Boucau, Soustons, Saint-Vincent-de-Tyrosse en Capbreton.

In tegenstelling tot het stierenvechten, waarbij een stierenvechter in een arena de confrontatie aangaat met een stier voordat hij hem doodt, wordt er bij de Landes race niet gevochten en is er geen sprake van geweld tegen dieren. Het is eerder een sport van traditie en fysieke uitdaging die wordt beoefend in een geest van fair play en respect voor de regels. De muziek van bandas, harmonieën en fanfares maakt ook deel uit van de show.

Le gemmage, ooit, oogstte hars in het bos van Landes

Het bos van Landes is het grootste kunstmatige bos van Europa. Het beslaat het grootste deel van het departement en beslaat 2/3 van de Landes-kust. Het bos van de Landes de Gascogne, een opmerkelijk landschap, heeft een sterk cultureel en historisch erfgoed, zoals de gemmage, de oogst van dennenhars, die met name wordt gebruikt om terpentijn te maken.

Deze traditionele activiteit van Landes dateert uit de Gallo-Romeinse tijd en bestaat uit het maken van een kleine insnijding in de stam van de dennenboom zodat deze hars gaat afscheiden. Gemmen wordt meestal uitgevoerd op bomen van 30 jaar oud, wanneer hun groei vertraagt en hun hout dichter begint te worden. Gemmage droeg bij aan de welvaart van het gebied van het midden van de 18e eeuw tot het begin van de 20e eeuw. De handel van de gemmeur, of harsoogster, degene die de hars oogst, is niet helemaal verdwenen. Tegenwoordig houdt een handvol fanatiekelingen de plaatselijke traditie in ere met demonstraties van de traditionele edelsmeedkunst in verschillende dorpen in de Landes.

mercredi 11/01/2023 - 11:01:00
Cet article vous a plu ? Partagez-le !
 
 

Découvrez notre gamme d’hébergements :