Réserver
Je réserve
Du
Au
  Voir la vidéo du camping

Ontdekking van het Arjuzanx Nationaal Reservaat

Het nationale park van Arjuzanx, dat nog onbekend is bij het grote publiek, is een van de mooiste natuurgebieden van de Landes. Deze voormalige mijnbouwlocatie herbergt een uitzonderlijk natuurlijk erfgoed, waaronder de grootste populatie Grijze Kraanvogels van Frankrijk. Dit formidabele reservoir van biodiversiteit is ook een bevoorrechte plek om te zwemmen of een nautische activiteit te beoefenen met familie of vrienden. Klaar voor een terugkeer naar je roots?

Ontdekking van het Arjuzanx Nationaal Reservaat

Een atypisch en uniek natuurgebied in de Landes

Het nationale park van Arjuzanx, gelegen in het hart van de Landes bossen en verspreid over vier Landes gemeenten (Arjuzanx, Morcenx, Rion-des-Landes en Villenave), beslaat ongeveer 2.700 hectare. Het als Natura 2000 geclassificeerde gebied bestaat uit 5 meren, ontstaan uit een bruinkoolmijn die tussen 1950 en 1990 werd geëxploiteerd. De ecologische herstelwerkzaamheden hebben geleid tot zeer contrastrijke landschappen (waterpartijen, droge graslanden, bos- en duinmilieus), een zeer rijke biotoop en gediversifieerde habitats met een hoge erfgoedwaarde. Het is een van de mooiste plekken voor het observeren van flora en fauna in Frankrijk.

Een prachtig avontuur in het land van de fauna en flora van de Landes

De natuur heeft haar rechten opgeëist en het reservaat van de Landes is nu het grootste Franse overwinteringsgebied voor grijze kraanvogels. Elke winter vinden meer dan 20.000 kraanvogels er onderdak en voedsel, zichtbaar vanuit het observatorium van het reservaat. Onder de 180 vogelsoorten die de eilandjes van Arjuzanx frequenteren, kan men ook wintertalingen, grasmussen en bruine kiekendieven waarnemen.

.

In het natuurreservaat van Arjuzanx leven ook zoogdieren, reptielen, insecten en amfibieën, waarvan sommige gemakkelijk te observeren zijn en andere zeldzamer: Europese otters, reeën, hazen, eekhoorns, Cistudeschildpadden, vlinders (Fadet des Laîches) en 8 soorten vleermuizen. Het hele jaar door organiseert het reservaat begeleide wandelingen om de wilde fauna te ontdekken, ludieke en educatieve workshops met natuurgidsen of zelfs inleidende cursussen dierenfotografie.

Het reservaat organiseert ook een aantal workshops voor het publiek.

Flora-wise, er zijn verschillende plantensoorten vermeld als endemisch zoals de Bog Lycopod en de Small-flowered Serapias. In het hart van het reservaat, de Miocene tuin herschept een ondergedompeld bos en concentreert een grote diversiteit aan loofbomen, eiken, liquidambars, beuken, esdoorns, ginkgo's... Er zijn planten geplant die hier miljoenen jaren geleden leefden. Alles wat ontbreekt zijn de dinosaurussen!

Animaties en buitenactiviteiten

Het Arjuzanx National Reserve biedt vele buitenactiviteiten op het water of in de wildernis. U kunt wandelen (mountainbiken, wandelen, paardrijden...) op meer dan 27 km aan routes. In het Maison des promenades kunt u fietsen huren. Onlangs heeft het Arjuzanx Reservaat een oriëntatiecursus geopend in Menjuc. Visliefhebbers laten zich niet uit het veld slaan en kunnen op de 150 hectare van het Arjuzanxmeer mooie vangsten doen, ingedeeld in de 2e categorie vissen (snoek, snoekbaars, voorn, brasem...).

Zwemmen en wateractiviteiten

Het meer van Arjuzanx, het hart van de site, is 400 hectare groot en toegankelijk voor het publiek. In het recreatiecentrum van Arjuzanx kunt u zwemmen in het meer, dat in de zomer onder toezicht staat, en ontspannen op een heerlijk zandstrand. De grote diepte van het meer en de voortdurende vernieuwing door meerdere bronnen zorgen voor een uitzonderlijke waterkwaliteit. Verschillende activiteiten zijn mogelijk: catamaran, boot, peddelen, kanoën, waterfietsen... Tijdens het zomerseizoen zorgt een snackbar voor verfrissingen en snacks. Een geweldige manier om een dag met vrienden of familie door te brengen en het meer met plezier te ontdekken.

Praktische informatie

  • Bereikbaarheid: Route de la Forêt, 40110 Morcenx-la-Nouvelle (50 km van de 4-sterren camping Eurosol)
  • Het hele jaar geopend, gratis toegang. Gemarkeerde ontdekkingspaden die toegankelijk zijn voor personen met beperkte mobiliteit.
  • Het hele jaar door tentoonstellingen in het huis van de site, begeleide wandelingen en rondleidingen met de natuurgidsen van het reservaat (inschrijving verplicht).
  • Meer informatie: www.reserve-arjuzanx.fr

foto@Anne en Saturnino Miranda, pixabay

mardi 04/10/2022 - 12:01:00
Cet article vous a plu ? Partagez-le !
 
 

Découvrez notre gamme d’hébergements :