Réserver
Je réserve
Du
Au
  Voir la vidéo du camping

Dorpen in de Landes om te bezoeken: Saint-Michel-Escalus, een concentraat van geschiedenis, cultuur en natuur

Tussen Castets en Léon, in het zuiden van de Landes, op 15 km van Camping Eurosol, biedt Saint-Michel-Escalus zijn bezoekers een concentraat van geschiedenis, cultuur en natuur. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in dit kleine dorpje in de Landes streek waar sport en ontspanning hand in hand gaan.

Dorpen in de Landes om te bezoeken: Saint-Michel-Escalus, een concentraat van geschiedenis, cultuur en natuur

Een beetje geschiedenis...

Saint-Michel-Escalus is een klein dorpje in de Landes met ongeveer 300 inwoners, gelegen in de streek Marensin, aan een kuststrook die loopt van Contis tot Soustons. Het dorp, omgeven door bossen, is ontstaan uit twee vroegere gemeenten, Saint-Michel en Escalus, die in 1790 fuseerden.

De vondst van grafurnen, vazen, wapens en munten getuigt van het feit dat de plaats al sinds de oudheid bewoond is. In de 14e eeuw maakte Saint-Michel deel uit van de baronie van Marensin, die werd bestuurd door de heren van Albret. Aan het einde van de Honderdjarige Oorlog beleefde het dorp een periode van welvaart en werd het de hoofdplaats van de baronie, met meer dan duizend inwoners. Het dorp heeft uit zijn verleden een rijk historisch erfgoed bewaard: kerken, oude Landes huizen, fonteinen, molens, luchtialen nemen de bezoeker mee terug in de tijd.

De kerk van Saint-Michel d'Escalus

De kerk Saint-Michel, die tussen de 13e en de 14e eeuw op de top van een heuvel werd gebouwd, is een gebouw van romaanse oorsprong. De kerk, een beschermd monument, heeft een vierkante klokkentoren met portaal. De defensieve architectuur wordt onderstreept door schietgaten en massieve steunberen. Binnen, boven het hoogaltaar, kan men een reproductie bewonderen van het beroemde schilderij van Rafaël "De heilige Michaël die de duivel overwint of de grote heilige Michaël", evenals een opmerkelijke oude preekstoel van massief hout.

De kerk van Saint-Pierre

De kerk Saint-Pierre, gelegen in het hart van het gehucht Escalus, heeft een ongewone geschiedenis. Om het te beschermen tegen de overstromingen van de vijver van Léon aimer-le-lac-de-leon, werd het in 1756 ontmanteld en op zijn huidige plaats herbouwd. Van de oude plaats, aan de rand van de weg naar Léon, is de put van Saint-Pierre overgebleven, die zich destijds in het midden van de kerk bevond.

Quad rijden in het Landes bos

In het bos van Saint-Michel-Escalus, biedt het Parc de loisirs Rando Quad Landes u een unieke ervaring aan aan de stuurknuppels van een 150cc quad op een privéterrein van 30 hectaren rond de molen van Galoppe. Ervaren piloten beginnen aan een parcours dat snelheid en techniek mengt: beklimmingen, versnellingen, afdalingen, hellingen, modder, obstakels, beekjes... Sensatie en ontsnapping gegarandeerd!

Kanoën op de rivier La Palue

Vanaf het watersportcentrum Saint-Michel-Escalus, kunt u kanovaren op de rivier "La Palue" die het meer van Léon voedt. In de meanders van een weelderig galerijbos dat is geclassificeerd als Natura 2000, ligt avontuur op pootjebaden afstand, dicht bij een uitzonderlijke fauna en flora.

Het Tuc de Saint-Michel festival

Als u in september in camping in de buurt van St Michel Escalus verblijft, mag u het festival Tuc de Saint-Michel niet missen dat traditioneel in het weekend van de dag van Saint-Michel (rond 29 september) wordt gehouden. Beleef een moment van gezelligheid en feestelijkheid in de pure Landes traditie door te proeven van een typische maaltijd: omelet met chili en kip met uien!

Heeft de Saint-Michel-Escalus al zijn geheimen aan u onthuld? Maak vervolgens een wandeling in de naburige dorpen van de Landes Castets, Linxe, Léon en Vielle-Saint-Girons.

foto@BPdbdt, CC BY 3.0, wikimedia

jeudi 10/03/2022 - 17:44:00
Cet article vous a plu ? Partagez-le !
 
 

Découvrez notre gamme d’hébergements :