Réserver
Je réserve
Du
Au
  Voir la vidéo du camping

Dorpen in de Landes om te bezoeken: de discrete en pittoreske charme van Lévignacq

Op tien kilometer van de stranden van de Landes, in de buurt van Cap de l'Homy, ligt het kleine dorpje Lévignacq, het meest zuidelijke van het Pays de Born, op de grens van de Marensin. Liefhebbers van oude stenen en natuur, Camping Eurosol vertelt u alles wat er te doen en te zien is in Lévignacq, een typisch Landes dorp.

Dorpen in de Landes om te bezoeken: de discrete en pittoreske charme van Lévignacq

Een typisch Landes dorp, tussen het Pays de Born en Marensin

Lévignacq ligt in het hart van de Landes de Gascogne, op 20 km van uw 4-sterren camping in de Landes. Het is een klein dorpje in de Landes met zo'n 300 zielen. In het hart van het dorp markeert deze grote beek een grens die nu onzichtbaar is. Aan de ene kant ligt Haut-Vignac, in Marensin; aan de andere kant, op de rechteroever, Bas-Vignac en zijn dorp, in het Pays de Born. Deze grote stroom mondt uit in de Contis-stroom, een kleine kustrivier die uitmondt in de oceaan. Stroomafwaarts voedt het de vijver van de smederij van Uza, de oudste gieterij van de Landes, die nu verdwenen is.

Verloren in het bos van de Landes, ligt het dorp aan de oude Romeinse weg die ooit de Landes doorkruiste, op de route naar Santiago de Compostela. Vandaag de dag is het kleine stadje aan de kust een must-see geworden voor zowel liefhebbers van oude stenen als natuurliefhebbers. Lévignacq heeft een bijzonder rijk architecturaal erfgoed geërfd, dat in de smalle straatjes van het dorp en in het hart van het bos kan worden ontdekt.

De kerk van Saint-Martin de Lévignacq

Al eeuwenlang houden pelgrims halt in Lévignacq om te bidden in de kerk van Saint-Martin de Lévignacq. Deze voormalige Romaanse kerk, die sinds 2001 op de monumentenlijst staat en in de 14e eeuw door de Engelsen werd versterkt, valt op door haar klokkentoren met een veelhoekige torenspits.

Binnen zijn de muren en gewelven versierd met bijbelse taferelen en landschappen van Jean Fautier en Joseph Léger, twee Bordeaux-kunstenaars uit het begin van de 18e eeuw. Let ook op de fresco's uit de 15e eeuw die het koorgewelf versieren, de Lodewijk XIII toegangsdeur van smeedijzer en houten spijlen, en de zuidelijke zonnewijzer, gegraveerd en beschilderd in pleisterwerk.

Deze oude stenen die hun verhaal vertellen

Na een bezoek aan de kerk en een wandeling langs de lage muren van garluche - de emblematische steen van de Landes - ontdekt de bezoeker de vakwerkhuizen die typisch zijn voor de Landes in de 19e eeuw, de oude pastorie in vakwerk, de jongensschool en het oude washuis aan de oever van de beek, dat herinnert aan de wasvrouwen van weleer. Om meer te weten te komen over de geschiedenis van Lévignacq, moet u een bezoek brengen aan het Maison Boucau, een museum gewijd aan het plaatselijke erfgoed. Hier worden oude werktuigen, documenten en kostuums tentoongesteld die herinneren aan het Lévignacq van weleer.

Wandelingen en trektochten in Lévignacq

Profiteer van uw verblijf in Lévignacq om in het bos te wandelen. De "pignada" beslaat een groot deel van het Pays de Born en omringt grote open plekken in het bos die bedekt zijn met eeuwenoude duinen over honderden hectaren.

Langs de beek bereikt de wandelaar de Louizawijk en de Moulin Vieux, een levende getuige van de Gasconse identiteit. Vandaag de dag is de oude meelfabriek vervangen door een viskwekerij. Stroomafwaarts van het dorp ontdekt de wandelaar de moerassen, die onlangs zijn gerehabiliteerd. Ze worden nu gebruikt als overwinterings- en broedplaats voor veel watervogels. Met de fiets of mountainbike leidt het fietspad van Vignac u door het bos naar het strand van Cap de l'Homy aan het eind van een mooie fietstocht van twee uur.

foto@Lesley Williamson, Côte Landes Nature Tourisme

lundi 06/12/2021 - 17:10:00
Cet article vous a plu ? Partagez-le !
 
 

Découvrez notre gamme d’hébergements :