Réserver
Je réserve
Du
Au
  Voir la vidéo du camping

Te bezoeken dorpen in de Landes: Rion-des-Landes, een mooi dorp in het hart van de Haute-Lande

Weg van de hoofdwegen en toeristische routes, 20 km ten noordoosten van Dax, is Rion-des-Landes een rustig en gastvrij dorp dat een bezoek meer dan waard is. Genesteld in het hart van het Landes bos, heeft het kleine Landes dorp zijn deel van het erfgoed bezienswaardigheden die nooit falen om bezoekers te verrassen. Wat is er te doen en te zien in Rion-des-Landes? Volg de gids!

Te bezoeken dorpen in de Landes: Rion-des-Landes, een mooi dorp in het hart van de Haute-Lande

Rion-des-Landes, de charme van een klein dorp in het Pays Tarusate

Op 30 minuten van de Atlantische Oceaan en de camping EUROSOL, in het cultuurland van de Grande Lande, is Rion-des-Landes een vredig dorpje met 3.000 inwoners, verscholen in het hart van het bos van de Landes de Gascogne. Als de naam geen belletje doet rinkelen, moet u weten dat dit de geboorteplaats is van Maïté, de beroemde kok en tv-presentatrice van het beroemde programma "La cuisine des Mousquetaires". Maar afgezien van deze kleine anekdote heeft het dorp Les Landes vele curiositeiten rond een uniek en weinig bekend erfgoed.

Het kasteel van Bellegarde, het park en de fontein Saint-Jean

Dit prachtige neoklassieke kasteel werd gebouwd door een rijke industrieel uit Rion, Jacques Maque, die fortuin maakte met de handel in dennenhars (de gemmage uit de Landes). Het kasteel van Bellegarde, gebouwd in 1838, herbergt nu het gemeentehuis van Rion-des-Landes. In het park van het kasteel staat een prachtige muziektent uit het begin van de 20e eeuw. De beek Maubay, die langs het park van Bellegarde loopt, biedt een natuurlijk en bucolisch kader voor een aangename wandeling. U kunt een wonderbaarlijke fontein ontdekken, bekend om zijn minerale en ijzerhoudende water dat huidziekten en wratten zou genezen.

De Crouts Arramère, mysterieus embleem van het dorp

De Crouts Arramère (of "kruis met takken") is een monument waarvan de betekenis nog onbekend is. Dit atypische gebouw, waarschijnlijk uit de 15e eeuw, vormt een merkwaardig gotisch portaal met vier zuilen en bogen. Zijn oorsprong en oorspronkelijke functie blijven een mysterie. Sommigen hebben het gezien als de ingang van een begraafplaats rond een verdwenen kapel of het wachthuisje van een heilige fontein. Voor anderen is het een oude doopkapel. De meest romantische denken dat het het graf is van een heer van Albret die sneuvelde tijdens de strijd tegen de Engelsen bij Tartas.

De kerk van Saint Barthélemy de Rion

De van oorsprong Romaanse kerk van Rion werd in de 16e eeuw herbouwd en versterkt. Er is een prachtig gebeeldhouwd portaal uit de 12e eeuw bewaard gebleven, een van de mooiste in de Landes. Het ensemble wordt gedomineerd door een solide klokkentoren met een stenen spits, waarin de oudste klok van het departement hangt.

De arena's van Rion

De huidige arena van Rion, rood en oranje gekleurd, werd in 1930 gerestaureerd volgens de plannen van de architect Brana, met een capaciteit van ongeveer 2.500 plaatsen. Vandaag de dag worden er nog steeds novilladas, Landes races, stierengevechten en andere stierenvechtshows gehouden, vooral tijdens de viering van Sint-Bartholomeusdag (augustus) en de traditionele fiesta campera van Rion-des-Landes (november).

De boom der vrijheid

Tussen de kerk en het stadhuis van Rion-des-Landes, langs de beek van het postkantoor, heeft het park van het stadhuis prachtige bomen, linden, esdoorns, iepen en honderdjarige eiken. Op 4 mei 1848, na de val van koning Louis Philippe en het uitroepen van de Republiek, werd op verzoek van de bevolking van Rionn de eerste vrijheidsboom geplant. Sindsdien is het volgens de republikeinse traditie gebruikelijk om een "meiboom" te planten als symbool van vernieuwing. Een tweede boom werd geplant in 1889 voor de honderdste verjaardag van de Revolutie, een derde in 1948 om de komst van de Vierde Republiek te vieren. De traditie gaat door.

Niet ver van Rion-des-Landes kunt u ook het natuurreservaat van Arjuzanx ontdekken, het grootste opvangcentrum voor grijze kraanvogels in Frankrijk.

foto@Jibi44, CC BY-SA 3.0, wikimedia

lundi 05/12/2022 - 10:29:00
Cet article vous a plu ? Partagez-le !
 
 

Découvrez notre gamme d’hébergements :